‘Positief coachen’ vanuit de ogen van een moeder

Als moeder van twee jeugdspelers werd mij gevraagd te reageren op de cursusavond “positief coachen”.
Zoals jullie weten, is er bij PSV Handbal een project gaande om de sfeer en de sportbeleving door sporters en vrijwilligers bij PSV te verbeteren.
Donderdag 8 november was het de beurt aan de ouders.

Op aanraden heb ik een lezing bijgewoond voor de ouders, die werd gegeven door Ewald van Kouwen. Ewald geeft veel lezingen aan sportverenigingen en bedrijven over ‘hoe om te gaan met coaching en begeleiding van kinderen’.
Er waren ongeveer 20 ouders aanwezig en ook nog enkele trainers.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje sceptisch tegenover de bijeenkomst stond. Ik vind mezelf niet een heel fanatieke ouder maar vind het vooral belangrijk dat onze kinderen met anderen sporten en leren met elkaar rekening te houden.

Ewald daagde ons in verschillende spelsituaties uit hoe wij als ouders reageren naar onze kinderen. Ook gaf hij veel grappige voorbeelden van ‘hoe het niet moest maar ook hoe het wel kan’. Hij legde uit hoe beladen de roep “Wel winnen, hè!” eigenlijk is: het is goed bedoeld maar legt onbedoeld een druk op het kind om te presteren.
Van nature kijken we meer naar wat er fout gaat dan naar wat er goed gaat. Door deze kritiek raakt een kind ongemotiveerd en haakt het zelfs af.
Kern van Ewalds verhaal is dat het gaat om het plezier dat je hebt om samen een sport te beoefenen en te benadrukken wat een kind wel kan. Vaak gaan daardoor kinderen en dus teams vanzelf beter presteren.

De nadruk moet meer liggen op het helpen van het kind bij het leren van vaardigheden en minder op het winnen. Ieder kind doet zijn best en wil graag gezien worden. Ewalds eenvoudige redeneringen werken verhelderend en de avond was gezellig en geslaagd.
Ik merk bij de trainingen en wedstrijden dat ouders elkaar gekscherend aanspreken om positief te supporten, maar ze doen het wel. En het is best lastig om altijd maar positief te roepen ‘Wat een goeie worp’ dan ‘Wat jammer dat die bal niet zat’. De meiden hadden al een leuk team, maar ik merk dat het eigenlijk alleen leuker is geworden.

Nou, mocht je nieuwsgierig zijn geworden en toch nog iets van de lezing willen zien, ga dan naar: http://www.positiefcoachen.nl

Groeten van Vivian Emers

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

X