Handballers PSV: veel punten én twijfels

EINDHOVEN – Eindhovenaren hebben alle kans om te promoveren naar de eerste divisie. Maar willen ze dat eigenlijk wel?

Robert Sweep had zaterdag weer gewoon tot 18.00 uur gewerkt, zoals altijd. Een uur later trad hij in sporthal De Vijfkamp met de handballers van PSV aan tegen Snelwiek. Net als zijn team- genoten moest Sweep even zijn ritme vinden. Vervolgens produceerde hij een serie fraaie treffers. PSV won overtuigend, 34-27, en gaat samen met WHC uitmaken wie er kampioen wordt in de tweede divisie B.

Door een slippertje twee weken geleden staat PSV twee punten achter WHC. Maar het treft de ploeg uit Den Haag nog een keer en won thuis afgetekend (29-19). De titel zou heel goed naar de formatie van Damir Josipovic kunnen gaan. En dán? Dat is de grote vraag. Normaal gesproken zou PSV promoveren, maar zo eenvoudig is het blijkbaar niet. Josipovic: „We zijn er als club nog niet uit of het een goede zet zou zijn.” In de eerste divisie wordt meer gevraagd, in alle opzichten. Maar het eerste mannenteam van PSV heeft niet eens een volwaardige staf. Er is weinig geld, (en dus) geen fysiotherapeut en geen teammanager; Josipovic staat er alleen voor. „Ideaal is het niet, maar ik concentreer me op het sportieve aspect. Als we kampioen worden, heb ik voldaan aan de doelstelling, PSV naar de eerste divisie brengen.”

ED 24-02-2014 (2)

Wellicht is het behalen van de titel niet eens nodig. Als komend seizoen de eerste echte BeNeLux-liga van start gaat (een competitie met twaalf teams, de vier beste uit Nederland, België en Luxemburg), zal sprake zijn van versterkte promotie, vanuit de eerste divisie naar de eredivisie en dus ook in de lagere klasses. Dan zou een plek bij de eerste drie voldoende zijn en die kan PSV al niet meer ontgaan. „Als de BeNeLux-liga er komt, vind ik dat PSV zou moeten promoveren”, aldus Josipovic, „want dan blijft er in de tweede divisie echt te weinig serieuze tegenstand over. Als de normale promotieregeling geldt, zou ik er als vereniging goed over nadenken. Zo heb ik dat ook tegen de clubleiding gezegd.”

De schroom van PSV Heren-1 heeft voor een belangrijk deel te maken met de samenstelling van het team. Josipovic: „De selectie heeft echt een goed niveau. De jongens spelen al een jaar of zes, zeven samen, ze zijn op elkaar in- gespeeld. Alleen: ze willen niet al te veel verplichtingen meer.” De coach doelt met name op meer trainingsuren en de grotere reisafstanden bij uitduels. Speler Joep Scheepers: „We vinden handbal allemaal ontzettend leuk. En er zit zeker nog rek in deze groep. Maar op een gegeven moment komen er ook andere dingen in het leven. Wij zijn geen profs, hè.” Scheepers (23) kan zelf als voorbeeld dienen. „Ik ben twee weken geleden begonnen aan een fulltime baan van vijftig uur in de week, en ik doe nog een studie. Bij de anderen is het net zo.” Josipovic: „De meeste jongens zitten in de eindfase van hun studies, ze hebben het allemaal druk.” De kracht van het huidige PSV is dus eigenlijk ook de zwakte. Scheepers: „Als je besluit te promoveren, moet je honderd procent achter die keuze staan. We zijn er nog niet uit. We gaan nog overleggen met het bestuur.” Als eerste PSV’er was Robert Sweep na de wedstrijd tegen Snelwiek gedoucht en omgekleed. Hij gaf Josipovic nog even snel een hand. „Tot volgende keer. Ik ga studeren.”

Uit: Eindhovens Dagblad, 24-02-2014
door Rob de Bruyn, e-mail: [email protected]

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

X