• PSV-coach Saji Al Mahamed (zwarte shirt)luistert naar een van zijn spelers.

  De uit Syrië gevluchte coach PSV vindt zijn plezier in handbal: ‘Of ik weleens heimwee heb? Wat denk je?’

  PSV-coach Saji Al Mahamed vluchtte in 2014 uit Syrië naar Nederland. Hier kreeg zijn handbalcarrière een vervolg. ,,Handbal maakt me nog steeds blij”, zegt de PSV-coach. Hij zag hoe zaterdagavond hoe in de eerste divisie PSV nipt in eigen huis van Aalsmeer 3 won: 30-29. 

  De handballers van PSV doen aardig mee in de eerste divisie. De ploeg van PSV-coach Saji Al Mahamed (42) won eerder met 18-21 van Unitas en verloor met 21-23 van Quintus. De competitie is net begonnen, maar de door Al Mahamed uitgesproken ambities lijken niet uit de lucht geplukt. ,,We willen bij de eerste zes ploegen eindigen”, zegt de Syriër. ,,En dat kan, want deze ploeg heeft kwaliteiten.”

  PSV deed het vorig seizoen al aardig in de tweede divisie, maar promotie op basis van behaalde punten zat er niet in. Toen trok eerstedivisionist Tonegido uit Hippolytushoef zich terug. PSV legde een verzoek neer bij het Nederlands Handbal Verbond (NHV). De Eindhovense club wilde graag de opengevallen plek in de eerste divisie opvullen. Het verzoek werd gehonoreerd.

  Niveauverschil
  Het niveauverschil tussen eerste en tweede divisie is doorgaans groot. Maar de mannen van PSV vallen, tot nu toe, geenszins uit de toon in de eerste divisie. Dat bleek weer in de pot tegen Aalsmeer 3. PSV trof dus het derde team van de Aalsmeerse handbalgigant. Het eerste team komt uit in de Bene League, het tweede speelt in de eredivisie. In Aalsmeer 3 stonden zaterdag een paar spelers met Bene League-ervaring opgesteld. Vlak na de rust (16-16) nam Aalsmeer afstand.

  PSV bouwde een stuk minder verzorgd op dan de tegenstander. Maar de Eindhovense ploeg beet zich op een gegeven moment vast en liet niet los. Jelle de Groot blonk uit. Na elke afgeslagen aanval van Aalsmeer rende hij als een hazewind naar voren, om erna vrij simpel te scoren. Dat gebeurde zes keer. ,,Het ging wel goed”, zei de linkeraanvaller op laconieke wijze na de spannende wedstrijd.

  Syrisch international
  Al Mahamed vluchtte in 2014 van zijn geboorteland Syrië naar Nederland. Hij speelde vervolgens bij het Weertse Rapiditas en bij PSV. Al Mahamed was twaalf jaar Syrisch international, en hij balde als prof in Syrië, Dubai, Saoedi-Arabië, Iran, Libanon en Jordanië. ,,Het maakte niet uit of ik in Dubai of in Eindhoven speelde”, zei hij. ,,Het ging mij om het plezier dat ik heb in het spelletje. Handbal maakt me nog steeds blij. Heb wedstrijden met meer dan 3000 mensen op de tribunes gespeeld. Tien jaar prof geweest. Ik ben er erg trots op.”

  Zijn moeder, een zus en een broer verblijven ook in Eindhoven. Een andere zus van Al Mahamed woont nog in Syrië. ,,Mijn vader overleed 35 jaar geleden. Of ik weleens heimwee heb? Wat denk je? Ik mis familie, vrienden, en de stad Daraa, waar ik vandaan kom.“

  Hij wilde liever over zijn spelers praten. ,,Een vriendengroep”, aldus Al Mahamed. ,,En geloof me, als we meer konden trainen, zouden we nog hoger kunnen. Of ik als coach streng ben? Ze kunnen soms niet naar de training of naar de wedstrijd komen. Meestal niet door werk of studie. Op zo’n moment moet je niet ingrijpen. Vergeet niet dat deze jongens amateurs zijn, geen profs. Ik ben in ieder geval trots op mijn jongens.”

  Eindhoven Dagblad | 04-10-2021
  Tekst: Frank Vonken
  Foto: Kees Martens/DCI Media